Hoe dichter bij Dordt, hoe mooier het werd!

Vrijdag 17 februari om 08.15 stonden er 50 WVA'ers te trappelen om in de mooie touringcar te mogen stappen. Er bleef geen zitplaats onbezet en het beloofde een prachtig watersportverenigings-evenement te worden. De koffie en vlaai a/b van de Reine Siegrid smaakten heerlijk en de rondleidingen door 4 welbespraakte en enthousiaste gidsen waren een genot voor de echte watersporters. Het verleden van de binnenvaart wordt in dit Binnenvaartmuseum prachtig tentoongesteld in de voormalige duwboot met een gekoppelde LASHbak. Voor de landrotten die dit lezen, een LASHbak is een klein soort duwbak voor de binnenvaart, dat ook op zeeschepen als deklast kan worden vervoerd.

Weet u, wat volgens onze gids het verschil in zeevaart- en binnenvaartbemanning is? Zeevaarders kunnen navigeren maar niet manoeuvreren. Binnenvaarders kunnen niet navigeren maar wel manoeuvreren. (Zou dit ook opgaan voor zeilers versus motorbootvaarders?)

Als u meer wilt weten over dit mooie en goed uitgeruste museum klikt u dan op: Binnenvaartmuseum Dordrecht 

20170217 023PS
20170217 014PS
20170217 013PS

Lunch

(In) Down Town werd heerlijk geluncht met een prachtig uitzicht op de Merwede, wat een verwennerij!  Dit is het drukste binnenvaartpunt van heel Europa, het knoopunt van Merwede, Maas en De Noord. De Waterbussen voeren af en aan voor ons restaurant.

20170217 029PS
20170217 030PS

Veerpont over de Merwede

Als echte waterratten wilden wij toch ook varen, dus besloot de buschauffeur om de touringcar met een pont de Merwede over te laten varen, met 50 WVA'ers veilig achter het glas.

20170217 035PS
20170217 032PS

Biesbosch Museum

Het Biesboschmuseum was de laatste stop. Een prachtige nabootsing van de Brabantse Biesbosch is hier op schaal nagebouwd, de invloed van Eb en Vloed kunt u zelf aanschouwen in deze Biesbosch beleving. Het getijverschil is in dit gebied ongeveer 40 centimer.

In het moderne museum gebouw is een mooie expositie te zien over het leven, werken, wonen en de flora en fauna in de Biesbosch. Het leven voor de gorzen- en griendwerkers was hier uitermate hard.

De Biesbosch is ontstaan door de Sint -Elisabethsvloed van 1421, veel mensen zijn daardoor verdronken, veel buurtschappen, dorpen en kerken zijn geheel of gedeeltelijk onder water verdwenen.

Meer informatie over de geschiedenis van dit gebied en over het mooie museum vindt u hier: Biesboschmuseumeiland

 

20170217 043PS
20170217 045PS

Verhoogde dijkbewaking

Drie van onze leden werden aangesteld voor verhoogde dijkbewaking en hebben nauwkeurig de wisseling van het tij geobserveerd. Voorwaar een verantwoordelijke opgave, zoals u op bovenstaande foto's kunt zien. Het was hen, aan de serieuze uitstraling te zien, zeker toevertrouwd!

Whisper, de Fluisterboot

Fluisterend in de Whisper met kapitein John?

Vergeet het maar, ons gezelschap was zeer geanimeerd en interactief in gesprek met onze schipper, die ons anderhalf uur van informatie heeft voorzien over de Biesbosch, het dierenrijk en de geschiedenis. Beverburchten, Zeearend-nesten en IJsvogels hebben nu geen geheimen meer voor ons. Er leven zo'n 500 Reeën en 300 Bevers in dit gebied. Bevers zijn nachtdieren, aangezien zij sliepen, hebben wij geen bevers gezien en slechts hun gedane arbeid kunnen bewonderen. Echter de 'Wilde Bever' is hier op een zonnige dag wel eens gesignaleerd hoorde uw verslaggever uit doorgaans goed geïnformeerde bron.
Een Beverburcht heeft een doorsnede van ongeveer 10 meter en er worden enorme wilgen verorberd, Bevertanden groeien 1 centimeter per maand, dus knagen maar!

Het in dit gebied in grote aantallen voorkomende IJsvogeltje is helaas niet bestand tegen ijs op het water, in zijn duikvlucht om onder water te vissen, vliegt hij zich letterlijk te pletter.  Een naam kan dus erg misleidend zijn.

Het nest van de grote Zeearenden hebben wij vanaf afstand kunnen aanschouwen. Het door onze schipper vertelde verhaal over de relationele perikelen van de hier wonende zeearenden was zeer aangrijpend, maar wel herkenbaar in de grote mensenwereld.

20170217 051PS
20170217 049PS

Uitdaging

Het is ieder jaar weer een enorme uitdaging voor onze vierkoppige activiteitencommissie om het Winterse evenement te organiseren.

Ook deze keer zijn zij met vlag en wimpel geslaagd. Het was een fantastische dag, die heel goed georganiseerd is en waar een ieder met volle teugen van genoten heeft. 

Onze hartelijke dank gaat uit naar: Anneke, Eltjo, Toine en Ingrid.

 

Wat een grote uitdaging staat hen te wachten voor 2018. Wij kijken er nu al naar uit.
Hanny en Albert Remmelts

20170217 067PS